Życie sportowca różni się zdecydowanie od życia osoby „cywilnej”. Choć nie wiem, czy jest to najlepsze określenie, o tyle ilość stresu fizycznego (obciążenia treningowe) i czasami psychicznego (sportowców zawodowych) jest często na innym poziomie, wyższym poziomie.

Sportowcy w XXI wieku są narażeni na wiele czynników stresowych spowodowanych oprócz treningów również częstymi podróżami w związku z zawodami, czy stresem spowodowanym rygorem dietetycznym.

Duża ilość stresorów w życiu sportowca powoduje, że ryzyko kontuzji zdecydowanie wzrasta, mogą się także pojawić kłopoty ze snem czy przewlekłe zmęczenie.

Stan ten często ma swoje odzwierciedlenie w wynikach badań laboratoryjnych, w których wprawne oko jest w stanie zidentyfikować nieprawidłowości.

Dane, które można odczytać z wyników badań laboratoryjnych, w połączeniu z analizą treningową, obciążeń treningowych, informacji na temat aktualnej regeneracji czy jakości snu, a także osiągana wydajnością treningową pomagają uniknąć przetrenowania oraz zmniejszyć ryzyko kontuzji czy rozwinięcia się choroby.

Jeżeli jesteś zainteresowany badaniami laboratoryjnymi w sporcie zapraszam do lektury wpisu.

Spis treści:

  1.  Normy badań laboratoryjnych w sporcie
  2. Monitoring stanu odżywienia w sporcie
    1. Metabolizm żelaza – parametry do kontroli u sportowców
    2. Monitoring stężenia kwasów tłuszczowych
    3. Monitoring stężenia witamin
  3. Monitorowanie prawidłowego bilansu energetycznego – monitoring obniżonego poziomu energii
  4. Monitoring przetrenowania w sporcie
  5.  Monitoring przewlekłego stresu oksydacyjnego
  6. Monitoring stanu zapalnego i chorób przewlekłych
  7. Analiza parametrów krwi u sportowców – podsumowanie


Inne wpisy dotyczące badań laboratoryjnych dostępne na blogu:

Witamina D3 – norma, jak ustalić dawkę w trakcie suplementacji?

Morfologia krwi – jak interpretować wyniki? Przygotowanie, wskazania i normy.

Markery laboratoryjne przetrenowania — jak monitorować przetrenowanie w trakcie przygotowań sportowych?


Co możemy odczytać z badań laboratoryjnych?


Istnieją setki jak nie tysiące badań laboratoryjnych, którymi dysponuje nowoczesna medycyna. W połączeniu, z tym, że jedno badanie potrafi składać się z kilkudziesięciu parametrów (np. morfologia) ilość dostarczanych danych jest naprawdę niebagatelna!

Podstawowe grupy schorzeń w sporcie, które można zdiagnozować na podstawie badań laboratoryjnych można podzielić na:

1)      Monitoring stanu odżywienia w sporcie

2)      Diagnostyka obniżonego poziomu energii

3)      Diagnostyka przetrenowania

4)      Przewlekły stres oksydacyjny

5)      Diagnostyka w kierunku chorób przewlekłych


Normy badań laboratoryjnych w sporcie


Każde badanie (laboratoryjne) ma z reguły podany zakres referencyjny, do którego powinniśmy się odnosić. Jest to jednak często wartość orientacyjna. W przypadku sportowców jest to o tyle istotne, że wartości poszczególnych parametrów potrafią się różnić w znacznym stopniu w porównaniu do osób zdrowych.

Ocena wyników badań laboratoryjnych ma największe znaczenie w przypadku analizy trendu, ma to znaczenie w przypadku gdy mieliśmy już wykonywane wcześniej badania. Kolejna implikacją analizy i interpretacji badań laboratoryjnych jest szeroki zakres referencyjny dla niektórych parametrów.

Dlatego bardzo ważne jest wyznaczenie własnych norm laboratoryjnych i odnoszenie się do własnych wyników, opisywałem to w jednym ze wpisów:

Jak wyznaczyć własne normy laboratoryjne


Monitoring stanu odżywienia w sporcie


Metabolizm żelaza – parametry do kontroli u sportowców

Monitorowanie stanu odżywienia w sporcie opiera się na między innymi kontroli gospodarki żelaza. Żelazo wchodzi w skład między innymi hemoglobiny, obecnej w erytrocytach, odpowiedzialnej za wiązanie i transport tlenu. Niedobór żelaza prowadzi do anemii. Narażone są na nią przede wszystkim kobiety, które cyklicznie tracą krew w trakcie menstruacji.

Do parametrów, które są oznaczane by ocenić metabolizm żelaza należą:

1)      Stężenie, żelaza w surowicy

2)      Stężenie poziomu ferrytyny

3)      Wysycenie transferyny żelazem

4)      Stężenie hemoglobiny i morfologia krwi obwodowej

5)      Stężenie rozpuszczalnego receptora dla transferyny

6)      Parametry jakościowe erytrocytów

7)      Parametry jakościowe retikulocytów

Jednym z nowszych parametrów zyskujących na znaczeniu jest hepcydyna, aczkolwiek jest ona w tym momencie jeszcze niedostępna w większości laboratoriów komercyjnych.

Hepcydyna jest białkiem produkowanym w wątrobie. Hamuje wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego oraz uwalnianie go z makrofagów czyli komórek żernych krwi. Stąd, hepcydyna obniża stężenie żelaza w surowicy krwi.

Stężenie hepcydyny jest skorelowane dodatnio, ze stężeniem ferrytyny. Gdyż obydwa są białkami ostrej fazy, rosnącymi w trakcie stanu zapalnego – ferrytyna jest magazynem żelaza.

Metabolizm żelaza wiąże się bezpośrednio z poziomem hemoglobiny i morfologią krwi obwodowej, więcej tutaj:

Morfologia krwi – jak interpretować wyniki? Przygotowanie, wskazania i normy.


Monitoring stężenia kwasów tłuszczowych


Kolejnym parametrem stosowanym w celu oceny stanu odżywienia w sporcie są kwasy tłuszczowe. Na szczególna uwage zasługują DHA (C22:6, kwas dokozaheksaenowy), oraz EPA (C20:5, kwas eikozapentaenowy). Obydwie substancje wchodzą w skład błon komórkowych min. erytrocytów. Kwasy te są uwzględniane w indeksie OM3I – indeks omega-3, odzwierciedlającego stosunek procentowy długołańcuchowych kwasów tłuszczowych EPA oraz DHA do całkowitej ilości kwasów tłuszczowych.

Kwasy tłuszczowe obecne w erytrocytach odzwierciedlają stan odżywienia organizmu miesiąc wcześniej, stąd umożliwiają obserwację następstw działań, dostarczając informacji na temat diety sportowca.


Monitoring stężenia witamin


Monitorowanie stanu odżywienia w sporcie to także monitorowanie poziomu witamin takich jak:

·         Witamina D

·         Witamina B12

·         Kwas foliowy

W przypadku witaminy D, szczegółowo rozpisywałem się o niej na moim blogu:

Witamina D3 – norma, jak ustalić dawkę w trakcie suplementacji?

Witamina B12 (kobalamina, cyjano kobalamina) jest istotna w erytropoezie i produkcji erytrocytów oraz hemoglobiny, więc podobnie jak żelazo jest nierozłącznie związana z niedokrwistością. Niedobory witaminy B12 rzadko wynikają z niedoborów żywieniowych, głównie spowodowane sa zaburzeniami przewodu pokarmoweg i procesów wchłaniania. Organizm dysponuje dużymi zapasami witaminy B12, które potrafią sięgać nawet do 5 lat.

Niedobory witaminy B12 mogą prowadzić do niedokrwistości oraz zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego, a także utraty apetytu, masy ciała, wzdęciami, zaparciami czy zaburzeniami płodności.

Kwas foliowy podobnie jak witamina B12 oznaczany jest w diagnostyce niedokrwistości. Stężenie kwasu foliowego przeciwnie do witaminy B12, zależy od jego dostarczania wraz z dietą. Niedobór w trakcie ciąży może doprowadzić do wystąpienia wad układu nerwowego płodu.


Monitorowanie prawidłowego bilansu energetycznego – monitoring obniżonego poziomu energii


RED-S (zespół względnego niedoboru energii)  jest stosunkowo niebezpiecznym dla zdrowia człowieka zespołem, którego monitoring wydaje się mieć kluczowe znaczenie, by uniknąć negatywnych konsekwencji związanych z niedoborem energii.

RED-S (relative energy deficiency in sport) – jest efektem niewystarczającej ilości spożywanych kalorii i/lub nadmiernego wysiłku fizycznego. Ten stan niskiej energii może zmieniać wiele fizjologicznych funkcji w organizmie włączając w to metabolizm, miesiączkowanie, metabolizm kostny, odporność, syntezę białek czy zdrowie psychiczne. Jest zespołem, który odnosi się zarówno do kobiet jak i mężczyzn.

U kobietmiesiączkujących, gdy organizm odczuwa zbyt dużą różnicę między wydatkami energetycznymi a poborem energii, poziom estrogenu w organizmie spada, a miesiączki ustają. Normalny poziom estrogenów jest niezbędny do utrzymania zawartości wapnia w kościach. W wyniku obniżenia poziomu estrogenu kości stają się coraz bardziej porowate, co prowadzi do osteopenii, a ostatecznie do osteoporozy.

Objawy sugerujące, że występuje u Ciebie RED-S:

  • przedmiotowe i podmiotowe
    • Brak miesiączki
    • Odwodnienie
    • Problemy żołądkowo-jelitowe
    • Hipotermia (nietolerancja zimna)
    • Zaburzenia pracy serca: bradykardia (niskie tętno), ortostaza (nieprawidłowe zmiany tętna i/lub ciśnienia krwi podczas zmiany pozycji)
    • Złamania przeciążeniowe (i urazy związane z nadużywaniem)
    • Znaczna utrata masy ciała
    • Skurcze mięśni, osłabienie lub zmęczenie
    • Problemy z uzębieniem i dziąsłami
  • Oznaki i objawy psychologiczne/behawioralne
    • Niepokój lub depresja
    • Ćwiczenie ponad to, czego się oczekuje/wymaga
    • Nadmierne korzystanie z toalety
    • Brak koncentracji, trudności z koncentracją
    • Zaabsorbowanie wagą i jedzeniem
    • Unikanie jedzenia i sytuacji związanych z jedzeniem
    • Stosowanie środków przeczyszczających, tabletek odchudzających itp.

Istnieje szereg nowoczesnych badań laboratoryjnych, które pozwalają nam monitorować RED-S. Są one potencjalnymi markerami używanymi w sporcie.

Parametry wykorzystywane w diagnostyce RED-S i zespołu niskiej energii u sportowców(diagnostyka zespołu względnie niskiej energii)

Nazwa
parametru
Opis parametru i poziom w RED-S
LeptynaLeptyna jest hormonem peptydowym wydzielanym przez komórki tłuszczowe. Hamuje apetyt poprzez wpływ na centralny układ nerwowy – mózg. Stąd bywa nazywana hormonem sytości. U kobiet poziom leptyny jest 2-3 razy większy. Coraz więcej ludzi posiada tzw. Leptynooporność, charakteryzującą się podwyższonym poziomem leptyny we krwi oraz brakiem uczucia sytości, co prowadzi do pogłębienia się otyłości.W zespole RED-S dochodzi do spadku poziomu leptyny
GrelinaNazywana hormonem głodu. Grelina jest uwalniana głównie z żołądka i dwunastnicy, ale i również w jelicie czczym, płucach, gonadach, korze nadnerczy, łożysku i nerkach oraz przemieszcza się do mózgu. Grelina ma największy wpływ na pobudzenie ośrodka głodu, wśród poznanych do tej pory białek w ludzkim organizmie. Grelina obniża poziom insuliny i nasila wydzielanie hormonów hiperglikemizujących.W zespole RED-S dochodzi do wzrostu poziomu greliny
Il-6 (interleukina 6)Interleukina 6 (IL-6) jest wielofunkcyjną cząsteczką, która działa zarówno prozapalnie, jak i przeciwzapalnie, w zależności od kontekstu. Podczas aktywności fizycznej, kiedy mięśnie szkieletowe uwalniają duże ilości IL-6, spełnia ona trzy główne cechy krótkoterminowego alokatora energii: jest wydzielana z mięśni w odpowiedzi na deficyt energii, uwalnia energię w wyniku lipolizy i zwiększa pobór energii przez mięśnie oraz przejściowo obniża odpowiedź immunologiczną.W zespole RED-S dochodzi do wzrostu poziomu IL-6
TNF-alfaJest to cytokina prozapalna. Produkowany przez makrofagi, komórki NK oraz limfocyty T. Odgrwa kluczową rolę w remodellingu kości, pobudza osteoklasty – komórki kościogubne. W zespole RED-S dochodzi do wzrostu poziomu TNF-alfa
fT3 (wolna trójodotyronina)Wolna trójjodotyronina coraz częściej wymieniana jest jako marker „przewlekłego zmęczenia” (CFS – chronic fatigue syndrome).W zespole RED-S dochodzi do spadku poziomu fT3
TestosteronW zespole RED-S dochodzi do spadku poziomu testosteronu
CRPBiałko – c reaktywne wydzialen w momencie stanu zapalnego. W zespole RED-S, który posiada znamiona stanu zapalnego dochodzi do wzrostu CRP
Tab. 1 Badania laboratoryjne używane w monitoroiwaniu zespołu niskiej energii RED-S

Monitoring przetrenowania w sporcie

Istnieje szereg badań laboratoryjnych, które można wykorzystywać w trakcie monitorowania w sporcie. Dzięki nim poziom obciążeń treningowych czy pewne aspekty dietetyczne mogą być na bieżąco modyfikowane w zależności od wyników badań laboratoryjnych.

Dokładne parametry, oraz jak wygląda monitorowanie przetrenowanie w sporcie opisywałem na swoim blogu:

Markery laboratoryjne przetrenowania — jak monitorować przetrenowanie w trakcie przygotowań sportowych?


Monitoring przewlekłego stresu oksydacyjnego


W trakcie stanu zapalnego dochodzi do produkcji reaktywnych form tlenu (ROS – reactive oxygen species), głownie przez mitchondria. ROS, odgrywają pożyteczną rolę w organizmie, stanowiąc jeden z elementów układu odpornościowego. Jednak, przewlekła nadprodukcja ROS, ma już działanie destrukcyjne na organizm. A do takiego mechanizmu dochodzi w trakcie przewlekłego procesu zapalnego. Stąd monitoring stresu oksydacyjnego przebiegającego w organizmie, dostarcza nam wielu informacji na temat, stanu reakcji zapalnych, które przebiegają w organizmie.

Istnieje szereg parametrów, które wykorzystywane są w kontroli i monitorowaniu przewlekłego stresu oksydacyjnego są to m.in.

  • Glutation zredukowany
  • Aktywność enzymu dysmutazy ponadtlenkowej 1 oraz 2 (SOD-1, SOD-2)
  • Aktywność enzymu GGTP (gammaglutamylo transferaza)
  • MDA (aldehyd dimalonowy)
  • Alantoina

Monitoring stanu zapalnego i chorób przewlekłych


Jest to zagadnienie bardzo szerokie. W monitorowaniu przewlekłych procesów zapalnych wykorzystywać można wszystkie wyżej opisane markery, jak i markery bardziej specyficzne narządowo. Przykładowe markery wykorzystywane do kontroli stanu zapalnego i chorób przewlekłych:

  • Markery stanu zapalnego
  • Markery stanu odżywienia
  • Markery przetrenowania
  • Markery obniżonego poziomu energii
  • Markery przewlekłego stresu oksydacyjnego
  • Markery specyficzne narządowo: markery wątroby, nerek, nadnerczy, gonad itd

Analiza parametrów krwi u sportowców – podsumowanie

Monitorowanie sportowców to skomplikowana czynność, wymagająca wiedzy i doświadczenia. Nie istnieje jeden charakterystyczny test, który dostarczył by jednoznacznej odpowiedzi dotyczącej obecnego stanu organizmu sportowca.

Analiza wielu parametrów, ich stężeń, aktywności oraz zachowywania się w czasie umożliwia optymalny monitoring sportowca i możliwie najdokładniejsze spersonalizowane podejście, który przybliży do sukcesu.


Damian Ostrowski – Trener Personalny Białystok


Źródła:

1)   https://www.gssiweb.org/sports-science-exchange/article/blood-biomarker-analysis-for-the-high-performance-athlete

2)      Diagnostyka S.A

3)      Statuta SM, Asif IM, Drezner JARelative energy deficiency in sport (RED-S)British Journal of Sports Medicine 2017;51:1570-1571.

4)      Wikipedia.org

5)      Cabre HE, Moore SR, Smith-Ryan AE, Hackney AC. Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S): Scientific, Clinical, and Practical Implications for the Female Athlete. Dtsch Z Sportmed. 2022;73(7):225-234. doi: 10.5960/dzsm.2022.546. Epub 2022 Nov 1. PMID: 36479178; PMCID: PMC9724109.

6)      Kistner, T.M., Pedersen, B.K. & Lieberman, D.E. Interleukin 6 as an energy allocator in muscle tissue. Nat Metab 4, 170–179 (2022). https://doi.org/10.1038/s42255-022-00538-4

7)      Ruiz-Núñez B, Tarasse R, Vogelaar EF, Janneke Dijck-Brouwer DA, Muskiet FAJ. Higher Prevalence of „Low T3 Syndrome” in Patients With Chronic Fatigue Syndrome: A Case-Control Study. Front Endocrinol (Lausanne). 2018 Mar 20;9:97. doi: 10.3389/fendo.2018.00097. PMID: 29615976; PMCID: PMC5869352.

8)      Demirci-Çekiç S, Özkan G, Avan AN, Uzunboy S, Çapanoğlu E, Apak R. Biomarkers of Oxidative Stress and Antioxidant Defense. J Pharm Biomed Anal. 2022 Feb 5;209:114477. doi: 10.1016/j.jpba.2021.114477. Epub 2021 Nov 28. PMID: 34920302.